Sustavi za dojavu požara

Suvremeni sustavi ranog otkrivanja i alarmiranja požara moraju otkriti i adekvatno reagirati kada je požar još u početnoj fazi gorenja. Samo takvi sustavi mogu spriječiti značajnu štetu nastalu zbog požara.

Profesionalni vatrodojavni sustavi

Profesionalni vatrodojavni sustavi Zarja Elektronika prilagođeni su korisniku i nude mnogobrojne mogućnosti u odnosu na potencijalnu opasnost od požara i želje korisnika. Sustavi djeluju na različitim fizikalnim principima vezanim uz fenomene požara (dim, svjetlost, plinovi, toplinska energija, temperatura), promatrani prostor i potencijalno zapaljivu tvar. Sukladno tome postoji veći broj detektora požara koji djeluju na određen fenomen požara, te tako mogu osigurati rano otkrivanje požara u njegovoj najranijoj fazi, a sa zanemarivim brojem lažnih alarma.

 • stropni detektori dima
 • detektori temperature
 • ručni detektori
 • multisenzorski (kombinirani) detektori
 • video sustavi za detektiranje dima
 • aspiracijski detektori
 • detektori požarnih plinova
 • detektori plamena
 • IR temperaturni detektori
 • linijski detektori
 • temperaturni kablovi

Tehnička ili aktivna protupožarna zaštita

Bez obzira na to je li kuća zidana, montažna, drvena ili izgrađena od više vrsta materijala i je li riječ o zasebnom objektu, vikendici, stambenoj zgradi, poslovnom prostoru, lokalu, proizvodnom pogonu, tvornici ili skladištu, namjena protupožarne zaštite posvuda je jednaka - pravovremena informacija o mogućnosti nastanka i razvoja požara i sukladno tome obavještavanje i djelovanje (aktivacija automatskog gašenja). U mjere tehničke ili aktivne protupožarne zaštite svrstavaju se ugrađeni uređaji za otkrivanje požara, ugrađeni uređaji za gašenje, uređaji za odvod dima i topline, sigurnosna i pričuvna rasvjeta, upravljanje vratima na evakuacijskom putu i uređaji za napajanje strujom u hitnim slučajevima.

Uređaji za otkrivanje, dojavu i alarmiranje oči su sustava za aktivnu zaštitu od požara. Osnovna namjena tih uređaja je što ranije otkrivanje požara ili proizvoda sagorijevanja koji nastaju oksidacijom (tinjanje ili sagorijevanje s plamenom). Najvažniji elementi sustava za dojavu požara su javljači koje dijelimo s obzirom na način rada i fenomene požara koji otkrivaju (temperatura, toplina, svjetlost, dim, plinovi). Važan dio sustava za otkrivanje, dojavu i alarmiranje je i centrala za dojavu požara. Njezina je uloga središnji nadzor nad sustavom za otkrivanje, dojavu i alarmiranje.

Pošalji upit
Moglo bi vas zanimati (vezani članci)

Sustavi gašenja požara

Jedan od glavnih ciljeva korištenja suvremenih sustava za gašenje požara je da do štete uopće ne dođe, a ako dođe da ona bude minimalna odnosno  zanemariva.

Sustavi za detekciju plinova

Sustavi za detekciju plina, a ponekad još nazvani i plinodojavni sustavi su sustavi koji na siguran i provjeren način omogućavaju neprekidan nadzor i kontrolu prostora od povećanih koncentracija eksplozivnih, otrovnih i zapaljivih plinova i para.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće